Surprise, surprise!

“Het onverwachte is de mooiste prijs.
De verrassing brengt u zomaar van de wijs pas op! Surprise, surprise…”

Ja, Henny Huisman zong er al een nummer over. En deze blog gaat daar ook over; Over verrassingen.  

Het proces

Het schilderen, zoals ik dat doe, laat mij elke keer weer zien hoe belangrijk verfrissend en nodig verrassingen zijn. Door te werken zonder vooropgezet plan/visueel beeld van hoe het eindresultaat moet worden, ontdek ik als het ware het schilderij, stapje voor stapje, net zolang totdat het verhaal klopt. Een proces dat boordevol leuke en zeker ook stomme verrassingen zit. 

Die leuke verrassingen zijn natuurlijk geweldig! En die stomme, die horen er net zo goed bij. Ik zou dan natuurlijk kunnen stoppen, het schilderij kunnen weggooien, boos worden, het kapot maken of teleurgesteld tegen mezelf kunnen zeggen; “Zie nou wel dat je dit niet kan!” (of wat ik vaak hoor bij/van anderen: “Zie nou wel dat je niet creatief bent!”). 

Dat kan en die neiging heb ik heus weleens. Maar ik weet nu ook dat als ik dit avontuur aan ga en niet meteen op geef, het dan zomaar kan zijn dat ik iets nieuws ontdek. Iets wat ik zelf nooit had kunnen bedenken! Een schatkist aan informatie, nieuwe technieken, kleuren, vormen, een buik vol vlinders van enthousiasme en inspiratie, etc.

En poef, weg is het donderwolkje. De zon schijnt weer en ik maak weer grapjes.

Henny heeft gelijk

Want ik neem aan dat dit die onverwacht mooie prijs is waar hij over zingt.

Ja, het is wat, dat schilderen. Je maakt niet alleen iets moois (ik noem het trouwens liever; betekenisvol) maar je kunt er ook nog wat van opsteken, mocht je dat willen. 

Stel hier je vraag!
Wil je contact?
Hoi, ik ben je graag van dienst. Maar het kan zijn dat ik momenteel met iets kunst(ge)zinnigs bezig ben. Ik beantwoord berichtjes altijd z.s.m. en zeker binnen 24 uur. Waarmee kan ik je helpen?